dilluns, 27 d’agost del 2012

Iesso (Guissona)


 
Visió del conjunt




La comarca de La Segarra es un territori ple d'història. En aquesta  antiga terra de frontera medieval entre el mon cristià i el musulmà, trobem per tot arreu  castells, viles closes i torres de defensa.
També tenim la possibilitat de tornar encara més enrere en el temps i a la ciutat de Guissona podem visitar els restes de l'antiga Iesso.


Ja a l'edat del bronze hi havia un poblat a la plaça del Vell Pla  a tocar d'una font, que actualment es el safareig del qual els romans ja agafaven l'aigua.
Es al segle II aC. que es funda Iesso. Tenia una superfície d'unes 18 ha i estava envoltada per una potent muralla de 3m d'ample.
A l'any 1975 i arran d'una descoberta de parets i ceràmiques a uns camps de conreu, van començar les excavacions arqueològiques sistemàtiques que han tret a la llum part de la ciutat romana, que actualment es pot visitar com un parc arqueològic amb zona d'excavacions i zona de museu.
Termes (Caldarium)
El parc arqueològic està compost per 3 zones diferenciades: La primera es la porta nord, del segle I aC, l'espai està conformat per la torre defensiva, la porta i l'amplia muralla. La segona son les restes d'un barri de cases situat a l'extrem nord de la ciutat, on destaquen restes d'edificis privats, com una gran casa senyorial del segle II dC i amb una planta aproximada de 1000 m2, un celler de vi  de època tardo-romana segle V dC amb la seva estructura quadrada a on es trepitjava el raïm i una zona de premsa i també restes del Cardo Maximus i del Cardo Minor tots dos del segle I aC.
I per últim, les termes, el lloc de trobada i higiene de la ciutat. Són unes termes monumentals que ocupaven tot una illa de cases.
Al Museu trobem moltes peces trobades a la ciutat de les quals destaquen el genet de bronze i una lapida funerària d'una nena anomenada Lèsbia.
Genet de bronze
Ànfores exposades al museu










MÉS INFORMACIÓ:

http://museudeguissona.cat/index.php
http://www.guissona.net/turisme/parc-arqueologic-1

Termes (Natatio)
Termes
Casa senyorial

2 comentaris:

  1. Bones! Ja tornes a ser-hi per aquí :) Fa l'efecte, tal i com es veu a les excavacions, que encara deuen haber-hi més jaciments soterrats. La representació de genet és meravellosa perquè ajuda molt a fer-se una idea de la gent de l'època perquè potser, és el que costa una mica més de visualitzar, ja que les construccions si que donen una idea fidedigna de com era.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Una de les ciutats romanes més antigues de Catalunya, i d'una notable extensió, 18 Ha. El Dr. Guitart opina que no només era habitada per romans, sino que podria tenir una població indígena important.

    ResponElimina