També les grans vil·les de l'elit dominant creixen i aquest es el cas d'aquesta domus. Les restes que podem veure al carrer de La Fruita que estan gestionades pel Museu d'Història de Barcelona MUHBA, corresponen a una gran domus i tres botigues (tabernae) edificacions totes del segle IV.
Al estar tan ben planificades i construïdes al centre mateix de la ciutat, ens indica que el seu propietari era una persona molt rica i influent, amb suficient poder a la ciutat per tirar a terra antigues edificacions i fer una construcció nova.
Actualment podem veure les restes d'un jardí (viridarium) de 110m quadrats, envoltat per un passadís porticat (peristilum) que dona pas a les habitacions (cubicula), una zona de serveis i un altre de magatzem. Tot per us dels propietaris i dels seu servei. La part noble estava tota pintada i amb mosaics d'alt valor indicant l'alt nivell adquisitiu dels seus propietaris.
Sitga |
També podem veure 3 botigues (tabernae). Aquest petits negocis haurien de donar mols rendiments als seus propietaris ja que donaven directament al fòrum. En aquest locals normalment també vivia la gent que els explotava, al magatzem o bé en algun altell construït a tal efecte.
A mitjans del segle VI pateix un altre reforma,.deixa de ser una domus senyorial i es transforma en un edifici de veïns. S'edifica a la zona del pati i es cobreix amb terra una part del primitiu edifici. Al segle VII pateix un altre transformació.Es cobreix amb terra la antiga domus i s'arriba a una alçada aproximada a l'actual. Aquí es fan una serie d'edificacions que també aprofiten els antics murs.
A partir del segle IX aquest sector passa a formar part del Call jueu i es al segle XIII quan es comença a edificar el palau senyorial amb les seves grans sitges. Es creu que aquestes 6 sitges formaven part d'un alfòndec, es a dir un gran magatzem que acollia temporalment tant als mercaders com els sues productes.
L'any 1391 el call va patir un atac que es va saldar amb la mort de 300 persones i la fugida dels jueus que no s'havien convertit al catolicisme. La família Massot Avengenà, propietària fins aleshores, es ven l'edifici que va canviant de mans, sempre aixo si, entre famílies influents a la ciutat.
MÉS INFORMACIÓ:
http://www.atics.org/fitxaprojecte.php?proj_ID=24&lang=ca
http://www.bcn.cat/museuhistoriaciutat/ca/muhba_domus_sant_honorat.html
Mosaic |
Mosaic |
Mare meva si els romans aixequessin el cap i veiessin Barcelona avui dia :) Si sorpren veure fotos de 50 anys enrere, imagina't en els primers segles DC. A sovint, quan pujo a un cim amb vistes a Barcelona, intento imaginar els seus inicis. Seria meravellòs poder veure a càmera ràpida el seu desenvolupament.
ResponEliminaUna abraçada Jordi
Si Joan a mi també em passa. Intento imaginar-me com seria Barcino en aquella època i sobretot tirar una miqueta més enrere i desde els turons que l'envolten veure els poblats ibers que es l'època que més m'atrau
EliminaUna abraçada company!!!