dimarts, 26 d’abril del 2011

El poblat ibèric del Turo d'en Boscà



Sobre un petit turó de 198 metres sobre el nivell del mar i amb unes 2 hectàrees s'aixeca el tercer gran assentament laietà de la Serralada de Marina. Amb els poblats del Puig Castellar i Les Malesses formen els tres grans nuclis de població d'aquesta serra.
El poblat del Turó d'en Boscà (conegut a l’antiguitat amb el nom de Baitolo) s'originà a partir d'un petit nucli d'habitants que es va establir al turó cap a mitjans del segle IV aC. I va ser cap a finals d'aquest mateix segle que es va estructurar el poblat amb un potent sistema defensiu i un urbanisme adaptat a les condicions del terreny.
Estava emmurallat i tenia dues torres de defensa, una semicircular i l'altra rectangular, la qual és l'element més destacat del conjunt. Els carrers i les cases s'estenien pel pendent construïdes sobre terrasses.
La troballa mes important es una peça de ceràmica decorada coneguda amb el nom de "vas de les naus", conservat al Museu de Badalona. Es tracta d'un got a on hi ha la representació de la costa Badalona vista desde el mar amb dos vaixells, un que entra i un altre que surt. Tant l'aigua com la Serra de Marina estan esquematitzades mitjançant línies.
L'abandó progressiu del poblat va ser a partir de l'ultim quart de segle II aC. Com a conseqüència de la presencia romana i de la seva reorganització del territori, s'ha de tenir en conte que va ser llavors quan es va fundar la ciutat de Baetulo.
Les primeres noticies que es tenen del jaciment son de l'any 1928 quan el professor Serra Rafols comenta que al turó havien trobat ceràmica com la del proper del Puig Castellar. La primera campanya d'excavacions la va dur a terme l'Agrupació excursionista de Badalona l'any 1933 i va treure a la llum un tram de muralla, dues torres de defensa i unes escales.
Entre l'any 1967 i 1968 te lloc una nova campanya d'excavació i es posa al descobert una casa.
Desde l'any 1978 es el Museu de Badalona qui es fa càrrec del poblat, instal·lant una tanca metal-lica de protecció i continuant amb les excavacions.
COM ARRIBAR: Per la Ctra. de Can Ruti i just abans d'arribar al Institut Guttmann i a residencia de Can Ruti, trobem una rotonda a on esta indicat el Turo d'en Boscà i a l'esquerra sur un camí indicat que amb uns 50 m ens deixa la les portes del poblat
MÉS INFORMACIÓ:
En aquest link trobem un estudi per incloure el poblat a la Ruta dels Ibers de Museu Arqueològic de Catalunya a mes de molta informació sobre el poblat :
http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/9282/1/Projecte%20d%27adequaci%C3%B3%20TUR%C3%93%20d%27en%20BOSC%C3%80.pdf


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada