dilluns, 7 de desembre del 2009

Poblat ibèric del Puiggraciós


Al cim del Puiggracios que es troba ubicat en la confluència dels termes municipals de l'Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany i Bigues i Riells, dins la comarca del Vallès Oriental es coneix l'existència un poblat ibèric, descobert el 1940 i excavat poc després, que mostra l'existència de dos recintes sobreposats i enmurallats. Es poden veure parets paral·leles als cingles. A la part alta del turó es forma una plataforma on segons testimonis orals s'aixecava una torre. Encara es conserva una estructura de planta rectangular i parets de pedra seca d'1'7 m de gruix; la
superfície és de 14 x 7 m.i l'alçada màxima de les parets és de 0'5 m.
Les troballes de ceràmica i monedes que s'hi feren indiquen que l'època de la seva esplendor fou el segle III aC i que fou abandonat en l'etapa de romanització del país.

No he trobat mes documentació del poblat. Pel que he vist, hi ha un talla foc que separa els restes per la meitat i a la part superior hi ha una torre de guaita (aquesta serà el nostre punt de referencia per trobar el poblat.) Hi han alguns restes de ceràmica, molt esmicolats per la zona.

L'estat de conservació es molt dolent. Nomes es conserva l'estructura rectangular que he comentat abans i alguns troços de parets aïllats.
COM ARRIBAR:Des de el poble de l'Ametlla del Vallès, hem d'agafar el carrer principal, sempre cap amunt en direcció al Serrat de l'Ocata, el passem de llarg i sempre cap amunt de la muntanya arribarem al Santuari del Puiggracios. Aquí deixem el cotxe. No oblideu fer un cop d'ull a la torre del telègraf òptic que teniu al costat.
A partir d'aqui tenim dues opcions però sempre ens hem de guiar per la torre de guaita, que es on està el poblat.
1ª opció: Pel darrera del santuari surten dues pistes forestals, agafem la de l'esquerra, on hi ha la font, la pista va envoltant la muntanya cap a l'esquerra fins que arribem al coll D'En Tripeta. Aquí ens trobem una vista magnifica dels Cingles de Bertí. El Camí que portàvem queda tallat per una pista.A ma esquerra ens porta cap a la masia del Pollancre i a ma dreta ens endinsaria als Cingles. Nosaltres agafem un petit corriol que surt amb molta inclinació a ma esquerra fins el cim.
2ª opció: Per on esta la font pugem camp a traves, entre el bosc. Ens guiaria la valla del Santuari fins que arribem al tallafoc. El seguim tot recte fins a la torre d'aguaita.

També es molt recomenable allargar l'excursio fins al Castell de Bertí o El Clascar ja que totes dues començen al mateix lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada