dimarts, 17 de novembre del 2009

Poblat ibèric i dolmen de Castellruf (Santa Maria de Martorelles)

En aquesta excursió podem veure el dolmen de Castellruf i un poblat iber amb el mateix nom.
El poblat ibèric esta situat al turó de Castellruf.Les seves restes s'estenen pel cim i el vessant est i tenen una extensió aproximada de 0,5 Ha.
El poblat estava envoltat per dues muralles. La primera protegia la part superior i la segona transcorria uns 13m per sota.









A les excavacions s'han documentat 11 estances i un forn metal·lúrgic, on es va trobar unes "pilum" (llances romanes).
Sembla ser que aquest poblat va ser abandonat pel segle II aC.
El seu estat actual es d'abandonament,esta tot cobert de vegetació i costa imaginar com va ser.

Un altre element força interessant que ens trobem a 50 metres del poblat es el Dolmen de Castellruf.
Te unes mesures de 1.6 m de longitud i 1.5 m d'amplada. Es una cambra quadrangular formada per 6 blocs granítics i oberta cap al SW.

COM ARRIBAR
Des de Barcelona agafem la B-20,seguint per la carretera B-500 cap a Mollet.Al arribar a la part mes alta poc després d'una corba molt tancada, agafem un carrer que surt a ma dreta,On està el restaurant " El Cau" (veiem les senyals del GR-92) fins a una cadena on hem de deixar el cotxe.
Agafem la pista del GR que va fent pujada fins que arribem a un coll on trobem alguns pins pinyers força grans i uns dipòsits d'aigua de fibra de vidre. Aquí veiem un caminet que surt cap a l'esquerra just darrera d'un gran pi. Aquest camí passa entre mig d'unes vinyes que semblen abandonades. Quan arribem a dalt de la vinya sortim a una pista. Si tirem a l'esquerra arribaríem al turo de Galceran. Nosaltres tombem cap a la dreta passant de llarg primer una pista i desprès un altre totes dues cap a l'esquerra. Desprès de pujar una miqueta el camí comença a baixar fent revolts fins que arribem a un senyal del GR 97.3 i el seguim cap a l'esquerra de baixada. Arribarem a un creuament i tombarem a la dreta a pocs metres trobarem a ma esquerra el dolmen i 50 m mes avall la del turo de Castellruf.


MES INFORMACIO:
www.raco.cat/index.php/Lauro/article/viewFile/48326/51369
www.raco.cat/index.php/Notes/article/viewFile/23986/23820
www.tdr.cesca.es/TESIS_UB/AVAILABLE/TDX-0421105-111228//3.7.PART_TERCERA_CAP_9_6.pdf




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada