diumenge, 8 d’abril del 2012

CAN MODOLELL (Cabrera de Mar)



Cada primer de mes i de forma gratuïta, l'empresa Tanit Didàctica que es dedica a la gestió i difusió del patrimoni cultural, obre les portes d'aquest importantíssim jaciment del Maresme.
Es tracta d'un conjunt de restes arqueològiques datades des de l'època ibèrica fins a la baixa edat mitjana. La troballa més rellevant que s'hi ha descobert és l'estructura d'una vil·la romana imperial juntament amb un santuari dedicat al deu persa Mitra.
El culte a Mitra el varen importar els soldats i funcionaris romans vinguts de l'orient.
Era aquesta una religió monoteista, lligada al sol, representat en una trinitat, el déu sol amb els seus tres estats ixent, zenit i el déu sol post. Representada també amb
un brau. La seva sang al degollar-lo fecundava la terra i era origen de la vida. També prometia la vida més enllà de la mort. Va competir amb el cristianisme fins que al final va desaparèixer.
L'historia d'aquest jaciment es semblant a tantes altres. L'any 1974 una acció furtiva evidencia l'existència d'aquestes restes començant a partir d'aquí una serie de campanyes arqueològiques que treuen a la llum les parts visibles actualment.Despres durant alguns anys queda abandonat fins que l'any 1995 se'l protegeix amb una valla. Finalment el propietari del terreny, el senyor Josep Miquel Modolell, va fer donació a la Fundació Burriac de Cabrera de Mar.








La part visible es petita només es veuen els restes del criptopòrtic, amb un empedrat de lloses i amb els murs amb tres columnes encastades i algunes estances al darrera. Tot el demés d'aquesta vil·la esta pendent d'excavar.
COM ARRIBAR:
Un cop arribats al poble de Cabrera de Mar hem de anar direcció muntanya i seguir les indicacions no te pèrdua.

MÉS INFORMACIÓ:
 http://www.viaavgvsta.anonai.com/CModolell1.html
http://www.terra.es/personal/garisole/modo1.htm
Web de Tanit Didàctica que es l'empresa que gestiona el jaciment: http://www.tanitdifusio.cat/

2 comentaris:

  1. Hola Jordi: interessant el teu bloc; només un aclariment, Can Modolell va ser descobert el 1974, no el 1994, suposo que deu haver estat un petit lapsus.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Rosa. Tens tota la raó, ha sigut un lapsus

      Elimina