dimarts, 20 de març del 2012

L'Hospital de Sang de Mata-rodona

Amagat entre arbres i parets de roques al vell mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt es troba un curiós lloc, no pel que es veu sino pel que ha passat.
Es tracta de l'Hospital de Sang de Matarrodona. Tot i que no he trobat informació real amb dades, sembla ser que va ser un hospital de campanya durant les Guerres Carlines, d'aquí el seu nom.
Al  segle XIX van esclatar les Guerres Carlines entre els partidaris de Isabel II d'Espanya i el pretendent al tron Carles de Borbó
Interior de L'Hospital de Sang
La Primera va tenir lloc entre els anys 1833 i 1840
http://ca.wikipedia.org/wiki/Primera_Guerra_Carlina
La Segona va tenir lloc entre els anys 1846 i 1849
http://ca.wikipedia.org/wiki/Segona_guerra_carlina
I la Tercera va tenir lloc entre els anys 1872 i  1876
http://ca.wikipedia.org/wiki/Tercera_guerra_carlina

Per les terres catalanes va ser molt activa i sembla que per la zona de Sant Llorenç del Munt se les van tenir. No va haver cap gran batalla, les accions es duien a terme mitjançant la guerra de guerrilles. Per aixo trobem aquest lloc tan amagat i perdut entre els turons.
La construcció que podem veure es bastant escassa. El primer que crida l'atenció es la formació rocosa. Davant nostre veiem una gran roca foradada  i al seu interior el reste de les parets que vant tancar  en el seu dia l'hospital.
Entrada de la Cort Fosca
Potser hem de deixar corre la imaginació per veure la magnitud del lloc. Posar-nos per un moment en la pell d'aquells homes que arribaven ferits, com les passarien primer per arribar a aquest indret tant amagat i després com serien les cures que els hi dispensarien els metges de campanya.
Tornant a la actualitat al costat mateix del hospital trobem la cova de la Cort Fosca amb un recorregut aproximat de 110m i una font al seu interior.
Interior de la Cort Fosca
A aquesta cova s'han fet excavacions arqueològiques i han trobat que ha estat ocupada de ben antic.
Per acabar la visita a aquest indret ens hem de fixar amb les imponents heures que s'enfilen per les parets rocalloses i amb molta sort ens vindrà a saludar una guineu que viu per la zona i que es fa veure quan hi ha visitant a l'espera de rebre quelcom de menjar. Jo encara no la he vist.
Heures

COM ARRIBAR:
Trencat l'esquema del blog faré una petita ruta en la que podrem veure alguns llocs amb empremtes històriques i unes excel·lent vistes del Vallès i dels Pirineus si el dia es clar.
Deixarem el cotxe al pàrquing del punt quilomètric 11 de la carretera de Terrassa a Talamanca a l'anomenada Alzina del Sal·lari.
Pugem la pista primer asfaltada i desprès  de terra fins que en 15 minuts arribem al Coll de les Tres Creus.
Necròpolis Medieval de La Pola
Agafem el caminet que tenim juts davant que en lleuger descens ens portara a la petita necròpolis medieval de La Pola.
Just quan el camí dona la volta veiem la balma de La Porquerissa. Aquí, com el seu nom indica, es a on guardaven els porcs de la masia de La Pola. Excavacions arqueològiques han trobat restes prehistòrics.
La Porquerissa
Exterior de la Cova del Racó Gran
Més endavant un corriol ens portarà a la Balma de La Pola a on antigament estava la masia amb el mateix nom si ens fixem a les parets encara es poden veure senyals de la seva existència. Una font i unes taules conviden a fer una paradeta.
Tornem al camí per on veníem i arribem al Coll de Tanca.
Continuem la Nostra ruta pel camí que amb forta baixada tenim davant nostre.
Arribem a la Cova del Racó Gran. Aquesta curiosa cova ha estat treballada per la ma de l'home.
Interior de la Cova del Racó Gran
Continuem el camí fins arribar a la pista de Mata-rodona. La remuntem i amb forta pujada arribem a un giravolt a la dreta.
Cap a l'esquerra veiem un corriol marcat amb una fita i amb pintura blava. Seguim els senyals i amb uns 5 minuts arribem a la cova de La Cort Fosca i L'Hospital de Sang.

Al següent enllaç trobarem la ruta mes detallada i amb visita als turons de la zona que es poden estalviar si no es vol caminar tant.
http://sefobi.eresmas.net/Fitxers/obac.html

1 comentari:

  1. Fa pocs dies vam fer aquest recorregut, (més o menys) i ara buscant informació sobre l'Hospital de Sang m'he trobat el vostre bloc que em sap greu de no haver consultat abans de la sortida perquè hauria vist més detalls que em van passar desapercebuts
    Excel·lent reportatge molt ben documentat, gràcies per compartir-ho!

    ResponElimina