dimecres, 14 de març del 2012

El Castell de Pera i el Dolmen de Roca Sereny (Sant Llorenç Savall)

 Tenia pendent la visita al castell de feia molt de temps i quan em vaig assabentar que a prop hi havia un dolmen li vaig comentar al meu germà, que també te un blogg sobre rutes i fonts del parc de Sant Llorenç del Munt
(http://rutesifontsdesantlloreniobac.blogspot.com/) per que ens fes de guia. I gràcies al seu coneixement de la zona ho vem aconseguir!.
El Castell de Pera es troba a la capçalera de la Vall d'Horta. Bastit a mitjans del segle X a les roques més altes de la vall i amb una visió panoràmica de la regió.
Amb una muralla de planta més o menys rectangular d'uns 38m de llarg per 16 d'ample al lloc més ample. Es conserva un pany d'aquesta a la banda de ponent i encara es poden veure les espilleres.


 
Muralla

Espillera a la muralla
 
La construcció primitiva no tenia cap torre, no li calia, la gran roca que dona a la vall ja feia aquesta funció tot i que segurament una construcció de fusta a dalt de l'agulla del cim milloraria la visió del territori i la defensa del castell.
Tenia dues portes una donava al nord de cara a la carena i l'altre a l'est on s'arribava per uns graons tallats a la roca. Les restes de les dues portes i dels graons encara son visibles.

Porta de l'est
De les dependències interiors no es conserva gran cosa. Segurament els senyors del castell vivien al pis de dalt que avui en dia no queda res i a la planta era a on hi vivien els soldats, els servents i estarien magatzems i cuines. Si ens fixem veurem la planta circular del forn.
Forn
Aquest castell va patir diverses ampliacions. Al segle XI es va construir la capella de Santa Maria de Pera amb el seu absis incorporat a la muralla a la banda de llevant i visible avui en dia..
Restes de la capella
A mitjans del segle XIII sent propietat de la família Vernet es va construir la torre de planta quadrada que trobem a la zona nord i que es coneix amb el nom de Torre de Vernet.
 







A partir del segle XIV passa a ser propietat del senyors de Marquès.Van ser uns temps molt dolents, les epidèmies de pesta i les guerres van fer que la població pagesa mimbés i amb ella la riquesa dels senyors feudals.
L'any 1376 el castell passa a mans dels senyors de Sentmenat que el tenen com una possessió de segon nivell i col·loquen un administrador. Entre els segles XV i XVI el castell deixa de ser habitat i ja al segle XVIII es parla que estava en runes.



L'altre lloc que vem visitar va ser el Dolmen de Roca Sereny. Sembla ser que es força important a nivell arqueològic ja que no va ser espoliat. El van trobar arrel de l'incendi de l'any 2003.
A mi em va defraudar molt, només es veuen tres pedres separades, si no et diuen que es un monument megalític passes per sobre sense donar-te conta.
Quan van fer l'excavació arqueològica li van posar una tanca metàl·lica i ho van cobrir tot de grava. Be, per ser l'únic dolmen de la zona pot ser m'esperava algo més.

Dolmen de Roca Rereny
COM ARRIBAR:
Al Km 17 de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall trobem una pista senyalitzada que ens porta a la Vall d'Horta i al Marquet de la Roca. Deixem el cotxe al parking que hi ha quan la pista es bifurca, esquerra Marquet i dreta La Muntada/Castell de Pera. Ara només hem de seguir les indicacions. Hi ha dos camins senyalitzats cap al castell. S'ha de tenir en compte que esta a les roques que queden a la capçalera de la vall. Si ens volem acostar al dolmen hem de seguir el camí que surt per la porta nord del castell i que va per la carena fins que trobem un trencall amb una senyal que ens indica el dolmen.
Si voleu arribar fins a les restes del Castell de Mur deixo l'enllaç del blog del meu germà que explica l'excursió per la vall d'una forma molt detallada


MES INFORMACIÓ:






2 comentaris:

  1. Ola me gusta mucho este sitio pero me parece que no me a ayudado en lo que buscaba

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Moroko Morales
      ¿Que es exactamente lo que busacas? Igual te puedo ayudar

      Elimina