dimecres, 29 de febrer del 2012

MONESTIR DE SANT LLORENÇ DEL MUNT (Matadepera)

Afegeix la llegenda

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt té per mi un encant especial. Ja fa molts anys que m'he anat perdent pels seus camins, he begut de les seves fonts i he entrat a les seves coves. Com a punt culminant tenim la Mola (visible desde tot el Vallès) amb una alçada de 1095m i el seu monestir Hi ha noticies d'una antiga església cap a l'any 950 tot i que el primer escrit que parla del monestir es del 1014 quan el comte Ramon Borrell fan una permuta de terrenys amb l'abadia.
L'edifici actual a ser construït en temps de l'abat Odaguer, cap a mitjan segle XI i es una copia del Monestir de Sant Cugat del que depenia. L'Església va ser consagrada l'any 1064. D'un estil romànic pur té tres naus amb els seus absis, una galilea on encara es conserven sepulcres i un creuer amb cimborri de planta octogonal .
Com a curiositat tenia tres portes una per la galilea que era L'accés dels monjos, un altre a la nau central que era per on entraven els fidels i la tercera , avui tapiada era la que feien servir els monjos en el seu ultim viatge i que donava al cementiri.
Tot esta construït amb pedra rojenca de la zona el que li dona l'encant.
Porta de l'accés a la galilea
Degut al seu aïllament va entrar en decadència, cada vegada tenia menys monjos fins que final ment ve viure un únic religiós.Durant la Guerra del Francès va patir destrosses.
Finalment l'any 1868 el rector de Sant Llorenç Savall va començar la seva restauració i el 1871 es va tornar a obrir.
L'any 1931 fou declarat monument nacional i actualment està considerat Bé cultural d'interès nacional.
A les antigues dependències dels monjos actualment hi ha un restaurant http://www.lamola.com/restaurant/.

Amb dia clar hi ha una vista excepcional


COM ARRIBAR: Al terme de Matadepera, hem d'arribar a la masia de Can Robert on deixem el cotxe i seguim les indicacions cap a La Mola, als pocs metres passarem per la necròpolis de Can Robert, seguirem les indicacions passant desprès per Can Pobla -- Camí dels Monjos i arribarem a dalt de tot. Si no ho tenim molt clar podrem preguntar ja que molta gent fa aquesta excursió


Interior de l'esglesia


SepulcresMÉS INFORMACIÓ:
http://www.lamola.com/
http://ca.wikipedia.org/wiki/Monestir_de_Sant_Lloren%C3%A7_del_Munt
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5802
http://www.monestirs.cat/monst/valloc/vo07munt.htm 
1 comentari:

  1. A banda de la bona informació i fotografies ben detallades que acostumes, m'ha fet gracia quan dius allò de beure de les seves fonts. Potser és una tonteria però jo quan recorro les muntanyes, m'agrada beure de les fonts pensant en que aquella aigua surt de les seves entranyes, pura, com una font de vida i energia, i que potser fa moltíssims anys que hi raja. És com prendre part de la natura que ens envolta.

    ResponElimina