divendres, 5 de febrer del 2010

La necròpolis medieval de Can Robert (Matadepera)


--> -->

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt es ric amb troballes arqueològiques. La gran quantitat de coves, han donat molts materials d'època prehistòrica. D'època ibèrica no s'ha trobat cap poblat però si ceràmica, d'època romana tenim la vil·la de Can Solà del Racó. L'època medieval es la que ens ha deixat mes restes: El Monestir de Sant Llorenç, el de Sta..Agnès, camins, masies i necròpolis. D'una d'aquestes necròpolis es la que escriuré, no per que sigui la mes important, sinó per que en ella vam fer un descobriment. Vam trobar una tomba per excavar. En tota la serra s'han trobat algunes necròpolis tant romanes com medievals. La mes important pot ser la de el Coll d'Eres on van trobar una sivella visigòtica. La necròpoli està datada entre els segles V i VIII, i consta d'una sèrie de tombes rectangulars amb unes lloses planes clavades a terra. A prop de la balma de La Porquerissa es van trobar 3 tombes. Als Obits també s'han trobat mes tombes. La necròpolis de Can Robert es ta formada per 7 tombes. A una de les ultimes excursions abans de la nateixa i excavació actual, vam trobar dos fragments d'os que sortien de terra. Tenien tota la pinta de ser els fèmurs (tal com es veu a la foto), estan aprop de la tomba que ja coneixia i porta la mateixa orientació.

Ho vaig posar en coneixement de la Diputació de Barcelona que es qui gestiona el parc i em van contestar que començarien els treballs per delimitar, excavar i protegir la zona. Cosa que han fet realment.



Aquest es l'estat actual de la tomba despres de la excavació.












COM ARRIBAR
: Al terme de Matadepera, hem d'arribar a la masia de Can Robert. La necròpolis esta a uns 50m de la masia al camí que porta a Can Pobla. Trobarem una tanca i al seu interior està la necròpolis











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada