diumenge, 31 de gener del 2010

El Poblat iberic de Burriac


Ciutat laietana de Ilturo

Ilturo es una de las ciutats mes grans de la Laietània, es creu que juntament amb Laie (a Montjuïc, Barcelona) eran les ciutats mes importants. No es tracta de un simple oppida com els que trobem per tota la Serralada Litoral. Estem parlant d'una gran ciutat.
Ilturo està situat al nord de l'actual terme de Cabrera de Mar. La ciutat es va fundar als segles VII-VI a.C. Estava envoltada per una muralla i torres ocupant unes 8 Ha. Esta edificada formant terrasses per adaptar-se al desnivell del terreny. La seva població podria arribar als 3500 habitats.
Al segle I a.C. es construeix una nova porta meridional, excavada al 1984 i es reforcen les muralles. L'abandonament de la ciutat va ser a la primera meitat del segle I a.C. El seus habitants es van desplaçar cap a la ciutat de Iluro a l'actual Mataró.
Actualment esta en un estat d'abandonament.Nomes s'ha excavat un 1% de la totalitat de la ciutat.Es veuen molts troços de parets entre la vegetació, també he trobat unes quantes sitges. Per tot arreu troben petits fragments de terrissa ibèrica i he vists un quants troços de tegulae (teules d'època romana) el que ens indica que la ciutat va ser romanitzada. No he trobat cap informació que Ilturo fos destruïda, per lo que em fa suposar que la ciutat es va adaptar al estil de vida romà.

COM ARRIBAR

Un cop arribats al poble de Cabrera de Mar, només hem de seguir les indicacions del Castell de Burriac.Arriba el moment que s'acaba el camí asfaltat i continua per una pista. Just abans d'arribar a una cadena que ens tallarà el pas hi ha una explanada on podem deixar el cotxe. Aquí si seguim caminant per la pista on veníem arribaríem al castell, per arribar al poblat agafem un corriol que sur just enfront del parking a costat mateix de la pista. Seguim el corriol fins que arribem a un altre corriol que va seguint la línia elèctrica. Trobarem unes plantes de figues de moro i si ens fixem cap a l'esquerra veurem les parets del poblat.
MES INFORMACIO:
http://www.cabrerademarpatrimoni.cat/ip_01.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada