diumenge, 22 d’abril del 2012

LA PORTA DEL POBLAT IBERIC DE BURRIAC.

Una part molt important del poblat de Ilturo que encara no havia vist, era la porta meridional. De fet es la única que s'ha descobert tot i que tenint en conte el gran tamany de la ciutat de ben segur que tindria més entrades.
La porta es troba al vessant S.O del turó, en un replà entre dues torrenteres. Va ser excavada amb un pla de lluita contra l'atur l'any 1984.
Detall del passadís de la porta
Després com sempre es va deixar a la seva sort. Els efectes de les torrenteres i dels furtius van malmetre les restes. Va ser l'any 1994 quan van fer una neteja i una consolidació de la porta. En aquests anys s'havia fet malbé fins i tot el paviment de l'entrada.
Amb els materials que es van trobar van poder datar la muralla a la segona meitat del S.IV a.C mentre que la porta seria posterior, del anys 145-135 a.C.
En la meva visita vaig poder veure aquesta gran porta amb els restes de muralles, les pollegueres i l'empedrat. Tot em portava al mon ibèric, a traspassar la porta i perdre'm pels seus carrers, però de seguida vaig tornar a la realitat. Just darrera trobes una paret de terra per excavar. Per tot al voltant hi ha cases que de ben segur als seus fonaments han destrossat restes i com sempre tot abandonat.
Detall de la polleguera i del paviment
Com es possible que la capital de la Laietània, una ciutat de les més importants de la època ibèrica a Catalunya estigui oblidada?
Es una vergonya que un jaciment d'aquestes característiques estigui totalment abandonat, sense cap tipus de protecció i desconegut per molta gent.
COM ARRIBAR:
Un cop al poble de Cabrera de Mar hem de seguir les indicacions que ens porten al Clos Arqueològic de Can Modolell. Arribats a la porta hem de continuar per aquell carrer cap amunt. Una mica abans que el camí tombi a l'esquerra, trobem una pista asfaltada a la dreta si la seguim veurem un retol de la Generalitat que ens indica que estem a una zona arqueològica. Just a l'explanadeta que hi ha a sota tenim la porta
 MÉS INFORMACIÓ:
http://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/7922/qmem876_web.pdf?sequence=10Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada