dijous, 3 de setembre del 2015

POBLAT IBÈRIC DEL TURÓ DEL VENT (Llinars del Vallès)


Un altre poblat ibèric abandonat a la seva sort és el del Turó del Vent a Llinars del Vallès, també conegut com el Far. Es troba a una elevació del terreny a la Serra del Corredor i com altres poblats laietans està adaptat a l'orografia del terreny, te una forma triangular amb una extensió d'unes 6 hectàrees i esta emmurallat.
Domina les planures del Vallès i te connexions visuals amb altres poblats inclòs Ilduro (Burriac a Cabrera de Mar).
Es va construir en una primera etapa cap al segle IV aC a la part més alta del turó a on hi havien sitges per emmagatzemar gra. En aquesta època hi havia un comerç important amb importació de materials de luxe.
La segona etapa va ser el s.III aC. S'expandeix, s'aixeca una muralla més potent i s'ocupa la part de les sitges amb nous habitatges. Cau la importació de materials i es troba més ceràmica autòctona.
Es cap al segle II aC coincidint amb la repressió del consol Cató quan s'abandona el poblat.

Es coneix des de antic però és a partir dels anys 40 del segle passat que comença una acció sistemàtica de furtius. Aquestes excavacions van ser fetes sense rigor científic i van treure a la llum molts materials. Per afeixí més destrucció al jaciment, l'any 1972 es fa una ampliació del camí que passa pel mig, destruint gran part de les habitacions les pedres de les quals es van fer servir en la construcció de cases i jardins de la urbanització del costat
L'any 1980 es fan les primeres excavacions “legals” que es van prolongar en campanyes estiuenques durant 4 anys més.

MÉS INFORMACIÓ:
En el següent enllaç trobareu moltes dades sobre les excavacions:

COM ARRIBAR:
Ctra. B-510, de Llinars a Dosrius. Agafem el Camí del Far que porta al Santuari del Corredor. Passat el desviament de Castellvell a uns 300 m, trobem un petit pàrquing (3 o 4 cotxes) i una mica més al endavant a un costat i l'altre del camí hi ha dues columnes d'obra. Ja hem arribat ara és qüestió de buscar entre la vegetació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada