diumenge, 23 de febrer del 2014

Jaciment del Born

 
Ja havia comentat que a vegades marxem a l’altra punta del món a veure restes arqueològiques i no coneixem les que tenim al barri del costat, i és el que farem aquesta vegada.
Carrer del Bornet

Un jaciment espectacular en
 quant a dimensió i importància és el de l’antic Mercat del Born a Barcelona. Més enllà dels sentiments nacionalistes que pot tenir el visitant envers aquestes ruïnes, i que no vull entrar a aquest blog, aquí trobem 8000m2 d’una ciutat del segle XVIII.
 


Gràcies a què s’ha pogut conservar gran quantitat de documentació de la època, com testaments, contractes de compravenda, etc., Sabem fins i tot qui vivia a les cases, els seus treballs, el nivell social i les comoditats que podien tenir als seus habitatges.
Safaretjos i pou

Aquestes restes corresponen a la zona
 preindustrial i de negocis de la ciutat. No oblidem que estava a tocar del port.
Per
 situar nos una miqueta…. Durant la Guerra de Successió, la major part de Catalunya pren part per L’arxiduc Carles d’Àustria a l'igual que mitja Europa. L’altra mitja encapçalada per Castella i França és posa al costat de Felip de Borbó. Finalment L’arxiduc deixa la lluita per la corona de la Monarquia Hispànica per prendre la corona del Sacre Imperi Romanogermànic. Evito fer-me pesat posant els tractats i altres que es firmen. El resultat és que Felip V es queda com a rei de la Monarquia Hispànica a canvi de renunciar al tron de França.

Catalunya es queda sola. Les
 potencies europees, abandonen la lluita i capitular equival a perdre totes les lleis i llibertats que fins ara tenien com a país. Finalment es preparen per resistir-hi sols enfront dels exèrcits castellans i francesos.

 
La ciutat de Barcelona pateix un setge de més d’un any amb una pluja de bombes diàries. Després d’una lluita heroica la ciutat capitula l’11 de setembre de 1714.
Acabada la guerra els supervivents refan la seva vida i la seva ciutat i
 és l'any 1716 que el govern borbònic decreta la construcció d’una ciutadella militar. Com a zona de protecció crea un perímetre de seguretat fent que tots els habitatges que hi havia dins d’aquesta àrea fossin enderrocats pels seus propietaris.

El que trobem avui
 és un metre del nivell d’aquestes antigues cases, llindars de portes, principis d’escales, pous, paviments i fins i tot el Rec Comtal. Gran quantitat d’objectes de la vida quotidiana de la ciutat i que amb el desnonament els seus propietaris no  van poder-se endú. 

El que en va impactar van ser la gran quantitat de bales de canó que es van trobar. S’han calculat que es van rebre 3 per habitant.

No em vull estendre més. Recomanar la visita guiada al jaciment i a les exposicions:
Permanent – Barcelona 1700 de les pedres a les persones
Temporal - Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714.

 
MÉS INFORMACIÓ:
Per visites i informació del jaciment:

http://elborncentrecultural.bcn.cat/ca/jaciment

Per informació de les excavacions:

1 comentari:

  1. Desconeixia que s'haguessin trobat tants objectes. L'any 2004 vaig tenir l'oportunitat de poder caminar entre aquets murs, sense cap restricció i va ser una sensació molt especial ja que em semblava que caminarva a través del temps. Una forta abraçada!

    ResponElimina