Fa anys quan era jo un crio, el meu avi em va portar a una de les seves voltes per la part vella de Barcelona i a la Plaça de la Vila de Madrid em va ensenyar aquesta necròpolis. Em va explicar que durant unes obres va sortir a la llum un cementiri dels romans.
Els anys van passar i aquesta plaça va patir alguna transformació, estudis i degradacions, però sempre que passava donava un cop d'ull a les tombes. I va ser a l'octubre de 2009 que el Museu D'Història de Barcelona obre el petit centre d'interpretació de la Via Sepulcralis.
La historia es com tantes altres fruit de la sort. L'any 1944 es va posar en marxa una nova urbanització de la zona ocupada fins aleshores pel convent de Santa Teresa de les Carmelites Descalces i edificis del voltant que havien patit els bombardejos de la Guerra Civil. Deu anys més tard, al 1954 durant les obres de construcció d'un nou edifici es va descobrir la via sepulcral. A partir d'aquí es van fer diverses excavacions arqueològiques. El que va sortir a la llum va ser diferents tipus de monuments funeraris a cada costat de la via que conduïa a la porta septentrional decumana de Barcino. Va estar en us durant els segles I al III d.C. i per la seva estructura corresponen a enterraments de gent humil.
Es veuen diferents tipus de tombes. Les més comuns son les anomenades cupae i en tenim de dos tipus: Les cupae solidae: elevades sobre un o dos esglaons, te forma de bota de fusta i al centre te un espai a on es graba el nom del difunt i les formules funeràries. Estan treballades amb pedres de Montjuïc i les Cupae structilis, fetes de maçoneria i revestides d'estuc gairebé sempre de color vermell. Al centre tenen un espai perforat a on s'encastava una placa de marbre amb les inscripcions. També hi trobem ares, esteles i un enterrament col·lectiu, dos pous un de diposit i un altre ritual. Aquí s'hi van trobar deu gossos, sis de porcs nounats, un cap de cavall i un àmfora vinària. Tot forma part dels rituals d'enterrament d'aquella època i que trobem molt ben explicats al centre d'interpretació.
COM ARRIBAR:
L'adreça es: Pl. De la Vila de Madrid 08002 Barcelona
ESTAT ACTUAL:
Molt bo. Tenim un petit centre d'interpretació de la via sepulcral i de les vies de comunicació que hi havia a l'imperi romà.
Molt recomanable la visita
MÉS INFORMACIÓ:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada