dilluns, 21 de maig del 2012

Barcino (El temple d'August)

La Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Bàrcino, la actual Barcelona va ser fundada per l'emperador August l'any 10 aC. No era una gran ciutat al principi, s'ha calculat que la seva extensió era d'unes 10Ha. Tota ella estava envoltada per una muralla de forma irregular degut a la topografia del terreny. Al ser de construcció ex novo presenta totes les característiques típiques de les ciutats romanes. Tenia una planta rectangular tot i que els angles estaven retallats per adaptar-se al terreny. A la intersecció del Cardo Màximus amb el Decumanus Màximus estava situat el Fòrum i el Temple d'August.

Aquest temple va ser construït per glòria de l'emperador August al lloc més alt de la ciutat conegut a l'època medieval com a Mons Taber. La seva construcció sobre un pòdium segurament el feia visible desde lluny. Era d'estil corinti, amb unes mides de uns 35 metres de llarg per 17,5 metres d'ample amb tenia sis columnes als costats més curts i onze als llargs i va ser construït amb pedra calcària de les pedreres de Montjuic.

Amb el pas del temps i amb les reformes que va anar patint la ciutat en època medieval una part del temple es va integrar en les noves construccions. Al 1835 al tirar a terra un edifici del carre Paradís van sortir a la llum els restes i es van començar a estudiar a la manera d'aquella època. Llavors el Centre Excursionista de Catalunya va adquirir l'edifici i va encarregar a l'arquitecte Lluis Domenec i Montaner la seva restauració. Ell va ser el creador del pati interior.

L'any 1956 es  va recuperar la columna que actualment esta a tocar de la galeria gòtica i que en aquella època es trobava a la Plaça del Rei. Aquesta columna havia estat formada per fragments procedents dels enderrocs de l'edifici que les amagava

Actualment les restes restaurades del temple es localitzen al c. Paradís, 10, a l'interior de l'edifici del Centre Excursionista de Catalunya. Es conserven quatre columnes de 9 m d'alçada, de fust estriat i capitell corinti, part del arquitrau i del pòdium.

MÉS IMFORMACIÓ:http://www.bcn.cat/museuhistoriaciutat/ca/muhba_temple_august.html

1 comentari:

  1. "Caminar Després dels 50" et felicita pel teu bloc i et comunica que ha decidit concedir-te el premi Liebster. Per a conèixer la resta de premiats i les bases dels premis, pots enllaçar amb http://senderismedestarpercasa.blogspot.com/2012/05/premis-liebster.html

    ResponElimina