diumenge, 8 de gener del 2012

Clunia ciutat romana (prov Burgos)


 Una noticia que he llegit m'ha impactat molt http://www.elmundo.es/elmundo/2012/01/05/castillayleon/1325749829.html. Es tracta del robatori d'una pedra tallada a les runes de la ciutat romana de Clunia a la província de Burgos. Es una pedra molt curiosa i que em va cridar l'atenció.
Aixo ha fet que busqui algunes fotos i informació de quan la vaig visitar fa uns 3 anys per si algú passa per a prop i es vol acostar a visitar.la abans no se la carreguin del tot.
Pedra robada
Ja coneguda en època celtibèrica, trobem escrits de fonts romanes que ens parlen que durant les guerres sertorianes  Pompei setge Clunia on resisteix Sertori.
També ens parlen que durant les guerres numantines, els habitants de Clunia eren aliats dels vacceus i desprès de la caiguda de Numància, Metel·lo posa setge a la ciutat i a l'any següent Afrani, llegat de Pompei la conquesta.
Tabernae del foro
Sembla que la ciutat romana es va fundar a poca distancia de la ciutat Arevaca anomenada Cluniaco.

Es Ptolomeno  al segle II dC qui escriu per primera vegada el seu nom complert COLONIA CLUNIA SULPICIA
Va ser una de les ciutats romanes més importants de la meitat nord d' Hispània i fou la capital d'un conventus a la província Hispania Citerior Tarraconensis, l'anomenat Conventus Cluniensis.
Sota l'imperi de Tiberi (14-37 d.C.) la ciutat conta amb un estatut municipal i te poder per emetre moneda  i a mitjans del segle I d.C. es capital del  conventus iuridicus Cluniensium.
Visió d'un conjunt de cases
 Aquí Galba amb la Legió VII Germina  es va aixoplugar de Neró.

Al segle III es produeix la despoblació gradual de la ciutat. La caiguda de l'Imperi d'Occident i les incursions barbares son les causes principals d'aquest  lent abandonament
Ja en època visigòtica va ser atacada per tropes sarraïnes quedant despoblada tota la zona. A l'any 912 els cristians la van repoblar tot i que l'emplaçament seria l'actual poble de Coruña del Conde. Si passegem pels seus carrers veurem que moltes cases estan plenes de materials romans producte del espoli que durant anys a patit la ciutat.

El que trobem a l'actualitat  es un gran teatre construït al segle I aprofitant la muntanya per tallar les grades a la roca. Durant el segle II es va transformar per fer espectacles amb animals i lluites de gladiadors.
Termes, restes de cases amb els seus mosaics i el foro amb els seus temples i tabernaes.


Grades del teatre.La pedra que es veu en primer pla es a on lligaven els animals salvatges per fer les lluites amb gladiadors
COM ARRIBAR:
El jaciment arqueològic es troba a la localitat burgalesa de Peñalba de Castro a la província de Burgos. Esta perfectament indicada i la visita esta gestionada per la Diputacion Provincial de Burgos.

La sensació que s'emporta un desprès de visitar aquesta gran ciutat romana es de tristor, sobre tot si com he comentat abans et dones una volta pel poble de Peñalba de Castro. Es veuen molts restes romans a les cases, fins i tot hi ha una que crida molt l'atenció  per que te columnes i capitells integrats a la façana. S'ha de tenir en conte que son construccions modernes potser de mitjans del segle passat. La de coses que hauran espoliat.
També a la zona del jaciment veus que falta moltíssim per treure a la llum. Jo ja l'havia visitat feia uns dotze anys i durant aquest període de temps crec que no han excavat res més.
I si a tot aixo sumem el tema dels espolis que sembla que es produeixen molt sovint, encara fa més pena.

Vista del foro
Mosaics

Teatre
Vista general del teatre

MÉS INFORMACIÓ:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Clunia
http://cultura.burgos.es/area-de-turismo/ciudad-romana-de-clunia
http://www.clunia.es/2 comentaris:

 1. Hola Jordi. Fent recerca d'informació sobre els ibers, vaig trobar el teu blog. Admiro el treball que fas. Gràcies a aquest blog he pogut trobar tot allò que necessitava per comprendre'ls, cada vegada que trobo restes seves. Sento pasió per la muntanya i m'agrada recorre-la en BTT. Per proximitat vaig molt per la Serralada del Litoral, per la zona dels Laietans, vaja. I és sorprenent tot el que hi ha allà. En el meu blog http://elcaudelabici-joan.blogspot.com/ (acabat d'iniciar) he fet una entrada sobre els ibers, amb una breu descripció però més aviat enfocada cap a la seva ubicació i descripció de la ruta feta. Si no tens inconvenient, m'agradaria posar un enllaç al teu blog, per si algú està interesat en ampliar-ne la informació. Bé. Una abraçada i felicitats per aquest blog tan elaborat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Joan
   Estic content. Jo simplement sóc un aficionat a la muntanya i a la historia antiga i no tinc cap tipus de formació sobre la mateixa. En aquest blog estic recopilant llocs que he visitat i informació que he anat trobant sobre ells per si algú pot treure profit. Naturalment que pots posar un enllaç al teu blog que espero que et porti tantes alegries com el meu m'està portant.
   Una abraçada i ànims

   Elimina