divendres, 28 d’octubre del 2011

Poblat ibèric del Turó de Can Gallemí (Sta.Maria de Martorelles)


Fent servir el meu esperit aventurer em vaig anar a cercar el poblat de Can Gallemí. Realment quasi no havia trobat informació. Només se l'anomena en alguna tesi que havia llegit per la xarxa i en un article,que em va agradar molt, de com el Sr. Andres Cueto del Rio el va descobrir (penjo el link abaix)
Tot i que es fàcil arribar quan coneixes el camí, treien la grimpada del final, em va costar trobar-lo. Quan ja estava a punt de marxar, vaig trobar un trosset de ceràmica, possiblement d'ànfora. Amb les forces renovades vaig pujar com vaig poder a dalt del turó. Aquí vaig trobar dues habitacions quadrades. Com passa en els poblats de la època, les parets posteriors estaven adossades a la muralla.
A les excavacions que es van fer entre els anys 56 i 61 del passat segle es van trobar dues ànfores, alguna sivella, una javelina un moli i destrals de sílex a mes de ceràmica pròpia d'aquest poblats. Com a curiositat les restes d'un esquelet amb una fletxa clavada que va ser trobat a prop del poblat, tal com s'explica a l'article que he comentat abans
L'estat actual es de total abandonament, esta ple de matolls
Torno a repetir que es una pena que totes aquestes restes estiguin perdudes.
COM ARRIBAR:
Des de Barcelona agafem la B-20,seguint per la carretera B-500 cap a Mollet. Al arribar a la part mes alta poc després d'una corba molt tancada, agafem un carrer que surt a ma dreta,On està el restaurant " El Cau" (veiem les senyals del GR-92) fins a una cadena on hem de deixar el cotxe.
Agafem la pista del GR que va fent pujada fins que arribem a un coll on trobem alguns pins pinyers força grans i uns dipòsits d'aigua de fibra de vidre. Aquí veiem un caminet que surt cap a l'esquerra just darrera d'un gran pi. Aquest camí passa entre mig d'unes vinyes que semblen abandonades. Quan arribem a dalt de la vinya sortim a una pista. Si tirem a l'esquerra arribaríem al turo de Galceran. Nosaltres tombem cap a la dreta passant de llarg primer una pista i desprès un altre totes dues cap a l'esquerra. Desprès de pujar una miqueta el camí comença a baixar fent revolts fins que arribem a un senyal del GR 97.3 i el seguim cap a l'esquerra de baixada. Arribarem a un creuament i tombarem a la dreta a pocs metres trobarem a ma esquerra el dolmen de Castellruf i a 50m estem als peus del poblat de Castellruf (senyalitzat).Aqui la pista es bifurca. Cap ala reta i marcada amb el GR aniríem al poblat i castell del Turó de Sant Miquel.
Nosaltres agafem la pista de la esquerra que en forta baixada ens portarà a destí. No te pèrdua,primer passarem per sota d'una línia d'alta tensió. Després fa un revolt molt tancat cap a la dreta. Aquí estarem sobre la cantera abandonada de Can Gallemí. Val la pena sortir-se de la pista i albira la panoràmica sobre el Vallès.
Continuem baixant fent revolts i quan arribem quasi a la base de la cantera surt un antic camí carreter a la Nostra dreta. Te dos postes de fusta un a cada costat. L'agafem (ja estem arribant) A ma esquerra trobem primer les runes d'una masia i desprès una construcció moderna amb dos dipòsits d'aigua. Una línia de baixa tensió s'enfila cap al turó. La travessem i ens trobem una pineda. Estem a prop de les primeres cases del poble. Hi ha un gran pi a la nostra dreta i darrera un turonet. Es aquest!. Entre els postes de fusta i el pi deuen haver uns 100m. Ara hem de passar entre la vegetació i escalar una miqueta entre les pedres, que de ben segur son runes de la muralla. Un cop a dalt ja estem als restes visibles del poblat.
Total de l'excursió una hora i quart mes o menys
MES INFORMACIÓ:
Aquest es l'article sobre el Sr. Cueto que he comentat abans
A la pagina 86 del següent enllaç:
http://tdx.cat/bitstream/handle/10803/5535/crb03de22.pdf?sequence=3Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada