diumenge, 21 de novembre del 2010

Dolmen de la Roca d'en Toni i necròpolis de Can Boquet


El dolmen de la Roca d'en Toni es troba situat al terme municipal de Vilassar de Dalt. Va ser documentat per primera vegada l'any 1904 per Francesc Carreras Candi. La seva datació es pot situar entre el 2500 aC fins el 1800 aC, en el període que es coneix com Calcolític o Eneolític. Es tracta d'una petita galeria catalana de planta trapezoïdal amb dues pedres dretes a cada costat, una de les quals fa de capçalera al fons. Un altre posada plana damunt fa de coberta. La planta de la cambra es quadrangular. Del corredor només resten dues lloses que segueixen en línia recta la de la cambra. Una d'aquestes lloses va ser col·locada posteriorment al seu lloc desprès de consultar una fotografia del 1907. Del túmul no resta res.
La Roca d'en Toni ha estat excavada com a mínim en quatre ocasions. Primer al principis del segle XX pel Centre Excursionista de Catalunya. La segona per Pere Bosc Gimpera. La tercera al voltant de l'any 1950 pel Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt i la quarta el 1982 pel Servei d'Arqueologia de la Generalitat.
Només a la primera intervenció es van trobar algun restes de materials però no es va fer cap estudi i actualment es desconeix on es troben
.
A pocs metres del dolmen trobem una petita necròpolis medieval formada per set tombes, una d'elles d'un nen, Bastides amb lloses de granit. Es van descobrir l'any 1974 soterrades al camp de conreu.
Totes presentaven les mateixes característiques morfològiques, planta rectangular i orientades cap a Llevant. Les cistes estaven fetes amb pedres de mida regular i cobertes amb grans lloses rectangular i allargades.
La millor conservada tenia l'esquelet amb la forma en que es va enterrar, amb els braços i les cames estirades
 
COM ARRIBAR: Des de Vilassar de Dalt enfilem poble amunt pujant pel carrer d'Àngel Guimerà fins que arribem a una pista sense asfaltar. Per aquí trobarem senyals que ens portaran a l'oficina d'informació de can Boquet i al dolmen.
Deixo el link de la Diputació que es el que vaig fer servir jo.
http://www.diba.es/parcsn/parcs/plana.asp?parc=6&m=61&s=371&o=1
Com a comentari puc dir que es una pista molt transitada per cotxes per lo que si algú vol fer una passejada tranquil·la millor que s'oblidi


1 comentari:

  1. Hola:

    Andevant amb aquesta tasca. Jo tambè soc un enamorat de la Montanya

    ResponElimina