dissabte, 17 d’abril del 2010

Cementiri del Colera (Tiana)

Tot i que no es un jaciment arqueològic, el lloc que he anat a buscar, si que es un lloc carregat d'historia. Es tracta d'un petit cementiri on van enterrar a les víctimes d'una epidèmia a Barcelona

L’any 1870 una forta epidèmia de tifus icteroides (febre groga) va infectar la ciutat, concretament el barri de La Barceloneta, pel que sembla el causant va ser un vaixell procedent de l’illa de Cuba. Per la seva situació geogràfica, les autoritats sanitàries van pensar allotjat una bona part dels pacients als edificis de La Conreria, convertin-los en sanatori per als afectats de l'epidèmia. El dia 19 de setembre es va produir la primera de les 76 víctimes mortals i el 23 de novembre havien mort 58 refugiats, 18 víctimes del tifus icteroides i 40 per malalties comuns. L’ultima defunció es va produir el 5 de desembre. Davant la por de contagi, per la població de Tiana, que podia comportar el trasllat dels difunts al cementiri del poble, es decidí habilitar un cementiri en un terreny a uns dos-cent metres de l'edifici de la Conreria. Avui només se'n conserva el clos d’uns 20 per 11 metres, envoltat d'una senzilla tàpia d'obra, de mig metre. Una gran pedra de forma circular al centre amb 1,70 metres de diàmetre per 40 cm de gruix, es el monument que l’Ajuntament de Barcelona va posar per recordar a les persones que van morir. Es port veure una creu amb l’escut de la Ciutat al mig, als quarters dues calaveres i dos rellotges d’arena alats i la inscripció “Colonia de Montalegre. El Ayuntamiento de Barcelona a las víctimas de la fiebre amarilla 1870”

COM ARRIBAR:

Des de Barcelona agafem la B-20,seguint per la carretera B-500 cap a Mollet.Al arribar a la part mes alta poc després d'una corba molt tancada, agafem un carrer que surt a ma dreta (veiem les senyals del GR-92). Just davant del Mas Po-Canyadó, actualment una casa de colonies, surt un cami senyalitzat com l’itinerari de la Font de l’Alba i a uns 20m al costat mateix de la torre d’alta tensió esta el cementiri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada