dijous, 13 de setembre del 2012

Torre de Vallferosa (Torà- La Segarra)


Un dels monuments que més em va impactar a la meva visita per la Segarra va ser la Torre de Valferosa. Es troba al terme de Torà. Vila que sens dubte també mereix una visita.

La que està considerada la torre de guaita més alta de Catalunya va ser construïda en una primera fase, l'any 970 dins d'una xarxa de vigilància mitjançant torres de guaita en llocs estratègics, contra l'amenaça de les tropes sarraïnes. Mitjançant un encofrat s'aixeca una torre circular de 23m d'alçada amb quatre plantes i terrassa.

Cap a l'any 1000 es construí un altre torre circular envoltant l'antiga. Li van donar una alçada de 33m, li van fer la porta d'entrada a 10m d'alçada i la van dotar de cadafals i de merlets.

Tenim la gran sort que ha sobreviscut fins els nostres dies sense patir cap transformació.







MÉS INFORMACIÓ:

http://www.castellscatalans.cat/imatges/vallferosa.pdf

http://salillas.net/castellscatalans/tvallferosa.htm

http://www.turismellobregos.cat/torre-de-vallferosa/




 Al costat de la torre trobem runes de cases abandonades i els restes de l'església de Sant Pere de Vallferosa  d'estil barroc del segle XVII, de nau única amb capelles laterals de planta rectangular. A un l'angle de la façana s'aixeca la torre del campanar, que presenta una planta quadrangular de dos trams amb les arestes retallades i una balustrada de pedra. En cadascuna de les cares de la torre del campanar s'obra una llarga finestra d'arc de mig punt. La porta d'accés al temple té un entaulament amb un frontó triangular partit. Al centre d'aquest apareix una fornícula on hi havia una imatge de Sant Pere, actualment desapareguda. Damunt de la porta d'ingrés a l'església hi ha una gran rosassa que il·luminava l'interior del temple. La coberta de l'església ha desaparegut, així que només conservem els murs perimetrals i els arcs torals que sustentaven la volta. S'endevinen altres estances de l'església, com per exemple la sagristia al SE o l'escala amb la que s'accedia al cor al SO. La vegetació, la terra i la runa han cobert pràcticament tota la superfícies del paviment, per la qual cosa no és molt recomanable entrar-hi.



Informació treta de la web: http://www.turismellobregos.cat/esglesia-de-sant-pere-de-vallferosa/

COM ARRIBAR:

 Al poble de Torà hem de seguir els senyals indicadors i s'arriba sense cap problema. Si que s'ha de tenir en conte que aproximadament l'ultim kilòmetre s'ha de fer a peu.






















2 comentaris:

  1. Déu n'hi do l'alçada de la torre! No ho sembla a la foto. Per fer-me una idea m'imagino un edifici de 7 o 8 plantes que és l'equivalent i ha de ser impresionant, sobretot pensant en els materials i tècniques de l'època.

    Una abraçada Jordi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Joan, es impressionant.De fet tota la Segarra esta plena de racons carregats d'història

      Elimina