dimecres, 12 de setembre del 2012

Vil·la romana del Pla de Palol (Platja d'Aro)


Al poble de Platja d'Aro a Girona trobem els restes d'una vil·la romana. Ja era coneguda desde l'any 1876 però no va ser fins l'any 1959 que es va començar a excavar i documentar el jaciment. Al 1984 es van reemprendre les excavacions al sector del costat de la carretera de Calonge.

El que van treure a la llum va ser una petita part d'una gran vil·la romana del s I aC i que va perdurar fins el s. VII dC. La part visible actualment correspon a la part rústica de la vil·la. Per les restes trobades sabem que la seva activitat es basava tant amb la producció com amb l'exportació de vi, fent servir per aquest menester el port natural que forma la Cala Rovira.



Com a curiositat, es va trobar una peça de metall per gravar a les àmfores amb el nom de PORCIANUS. Quelcom semblant a un segell de denominació d'origen.

Es coneix l'existència de termes, que per sort no s'han destruït i que es troben protegides als fonaments de construccions actuals. Aixo ens indica que era una gran i rica vil·la agrària a la que ens tenen acostumats els romans.



ESTAT ACTUAL: Com ja he comentat abans nomes es visible una petita part. Veiem els restes dels murs de les estances i restes de dolies on emmagatzemaven el vi, l'oli i altres productes provinents dels cultius. Es de lliure accés ja que es troba en una mena de plaça arreglada com jardinet. Si mirem les restes i les edificacions modernes del voltant ens adonem que hi ha molt perdut sota els fonaments.



COM ARRIBAR: El jaciment el trobem al Carrer de la Cala Rovira, davant de l'hotel Xaloc

MÉS INFORMACIÓ:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Vil%C2%B7la_romana_de_Pla_de_Palol

http://www.raco.cat/index.php/Cypsela/article/viewFile/119430/236654

http://www.arqueotur.org/yacimientos/villa-romana-del-pla-de-palol.html

2 comentaris:

  1. Vés per on que jo també la vaig visitar el mes d'agost. Hi vaig topar casualment quan volia fer el camí de ronda entre Platja d'Aro i Calonge. Molt ben documentat.

    Joan

    ResponElimina
  2. Beneida ignorància! Porto anys estiuejant a Platja d'Aro i altres vivint a Calonge, tot cercant llocs emblemàtics, antics,... i vet aquí que tenint-ho al costat m'ha passat per alt.

    Una abraçada Jordi!

    ResponElimina