dilluns, 26 de desembre del 2011

Els Òbits (Matadepera)


Un dels llocs que conec desde fa molts  anys es la Serra de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. M'he perdut moltes vegades pels seus camins plens d'història i de racons amb una bellesa especial.
Per les seves cingleres plenes de coves ja es passejava l'home prehistòric. A l'Edat Mitjana era una serra plena de vida com ens ho indiquen les seves masies, castells, monestirs  i necròpolis com la de Can Robert i la del Marquet de les Roques. Es varen construir masos aprofitant les coves i els seus habitants vivien de les terres del voltant,
Aquesta vegada parlaré d'una masia molt coneguda anomenada Els Òbits.  
Es troba al terme municipal de Matadepera a mig camí del Monestir de Sant Llorenç del Munt i el Coll d'Estenalles. Es tracta de dues grans balmes obrades, habitades de forma intermitent des de l'Edat Mitjana fins al segle XIX - XX, en què es van abandonar definitivament. Es tracta d'un habitatge amb dues estances que es comuniquen interiorment, d'aproximadament 130 metres quadrats, Sembla que  tenia dues plantes, si ens fixem trobarem les restes d'una escala interior. El mur que tancava el mas esta molt deteriorat i presenta un paredat comú, lligat amb fang i morter de calç i arrebossat.
Podem veure clarament on estava la porta i dues finestres, i a la part superior de la paret restes de les teules que cobrien una petita part del mas
Una part és coneguda com el Cau de la Moneda, ja que segons es diu, en aquest lloc s'hi fabricava moneda falsa.Als anys 40-50 es van trobar una petita necròpolis formada per dos  enterraments de teules i un de lloses. Jo la veritat es que no he trobat res. Imagino que es van fer excavacions al seu dia i es varen emportar tot el material.
COM ARRIBAR:
A la carretera de Matadepera a Talamanca troben el Coll d'Estenalles, on esta el centre d'informació del Parc Natural de St.Llorenç del Munt. Aquí agafem la pista que surt al costat del centre amb direcció a la Mola on es troba el Monestir de St.Llorenç del Munt. A mig camí (més o menys deprès d'una hora i quart caminant) trobem la desviació a ma esquerra que ens porta al Òbits. Tot esta perfectament indicat.

2 comentaris:

  1. La necropoli es troba una mica mes avall, baixan cap al avenc del Davi, però nomes trobaras 2 Pedres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la informació. Quan torni per la zona miraré de trobar-les

      Elimina