diumenge, 13 de novembre del 2011

Poblat Neolític de la Draga (Banyoles)



 
A la mateixa riba de l'Estany de Banyoles es troba l'únic jaciment lacustre de la península. Se'l coneix amb el nom de La Draga.
Descobert l'any 1990 i amb una antiguitat de 7000 anys pertany al neolític antic. Els seus habitants tot just acabaven d'abandonar les Coves. Eren els primers passos del conreu de la terra i de la ramaderia
Gracies a la gran quantitat de troballes i al seu bon estat de conservació sabem que conreaven cereals als camps propers i als horts a tocar del poblat faves i pèsols.
També els boscos els hi proporcionaven aliments com avellanes, peres,pomes, raïms, pinyons...
Sabem que en aquella ramaderia emergent criaven bous,cabres,ovelles i porcs. Finalment la seva alimentació es completava amb la cacera de conills, cérvols, cabirols, senglars, bous salvatges, ànecs, peixos i tortugues.
El material orgànic s'ha conservat gràcies a quedar cobert per una capa de fang evitant d'aquesta manera que es podrís.
A les excavacions s'han tret a la llum destrals, aixades, falç ganivets i fins i tot els pals de les Cabanes.
Aquest jaciment ha tingut dos punts d'excavació. Un a terra amb una superficie de 350 m2. A la visita ens van explicar la dificultat d'aquesta zona ja que s'han de fer servir bombes d'extracció d'aigua per que el nivell dels materials queda per sota del nivell freàtic.
L'altre punt d'excavació d'uns 100 m2 es troba dins de l'aigua.
Per mi la par més destacable del jaciment es la reconstrucció de tres tipus de Cabanes del poblat. De fet de les excavacions només es pot veure una petita part i es plena d'aigua.
Aquestes reconstruccions ens donen una idea de com es vivia en aquella època, de com aprofitaven els recursos naturals i com tenien els magatzems de menjars comunitaris, aixo ens indica que encara no existien les classes socials.
Actualment el terreny està barrat i vigilat per càmeres degut a les accions incíviques d'algun brètol que es dedicava  calar foc a les cabanes.
La visita la gestiona l'empresa Arqueotur i s'han de consultar horaris per poder fer-la 
http://www.arqueotur.org/yacimientos/poblado-neolitico-de-la-draga.html

Es molt recomanable visitar La Draga, Les Coves de Serinyà que estan molt a prop i donar la volta a l'Estany de Banyoles on a més del paisatge veurem la fauna i la flora que aquí hi viu.


MÉS INFORMACIÓ:
http://www.banyolescultura.net/dragesp0.htm





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada