diumenge, 2 d’octubre del 2011

Poblat ibèric del Castell (Palamós)




A Palamós trobem un important poblat dels indigets conegut amb el nom de la Punta del Castell. Construït al segle VI aC va estar habitat fins a l'època romana i va tenir el seu màxim esplendor entre els segles IV i III aC.

Les seves primeres construccions daten del segle VI aC, en plena edat del ferro, en que es va instal·lar un petit nucli de població format per unes 6 cabanes. Després va estar abandonat temporalment fins al segle V aC, moment en que es construeixen mes cases i es re-aprofiten les antigues cabanes com a fosses d'escombraries, com sitges o per recollir l'aigua de pluja.

En l'època de màxim esplendor i creixement demogràfic (segles IV i III aC), deguda sens dubte a l'influencia de la ciutat d'Ullastret, es construeix la muralla i l'entrada al oppida es reforça amb la construcció de dues torres quadrades.
Les edificacions s'estenen pels vessants oriental i occidental, l'urbanització queda determinada per la topografia i el poblat s'ha de bastir sobre terrasses esglaonades reforçades per murs de contenció i sobre aquestes s'aixequen les habitacions de planta quadrada o rectangular. A la part mes alta del poblat es creu que existia un edifici d'us public, possiblement un temple.

Amb l'arribada dels romans a Empúries l'any 218 aC i al contrari dels altres poblats que son abandonats o destruïts, Castell gracies a la seva importància estratègica viu una important reforma urbanística. Es construeixen noves defenses i s'amplia cap al nord. A l'entrada del poblat es construeix una plaça porticada envoltada de locals comercials. Les ultimes reformes es van portar a terme amb època de l'emperador August.

Al segle I dC amb la instauració definitiva de la Pax Romana el poblat deixa de ser necessari com a punt estratègic i es va abandonant progressivament

Actualment es conserven gran part de les estructures arquitectòniques, es poden veure les muralles, les torres, les habitacions, les sitges i les bases de les columnes de la plaça porticada. Nomes es visitable la part baixa i es d'entrada lliure.
Aquest poblat pertany a La Ruta dels Ibers

COM ARRIBAR:
Des-de la platja del Castell a Palamós el veiem perfectament a mes d'estar indicat

Més informació: http://www.mac.cat/cat/Jaciments/Castell



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada