dilluns, 27 de juny del 2016

Castell d'Eramprunyà (Gavà)


Dins del Parc Natural del Garraf trobem les restes del Castell d'Eramprunyà. Domina el poble de Gavà i està documentat per primera vegada al 957. Aquest castell pertanyia a un sistema defensiu de frontera i de control polític i econòmic propietat dels comtes de Barcelona. Durant tota la seva història passa per diferents propietaris fins que l'any 2007 l'adquirí l'Ajuntament de Gavà qui realitza tasques de conservació
Consta d'un recinte jussà i d'un sobirà, units per un pont a més de l'església de Sant Miquel d'Eramprunyà envoltada per vàries tombes antropomorfes.
El seu estat actual és de runa. Tot el recinte està envoltat per una tanca i s'hi fan visites guiades cada segon diumenge de mes organitzades pel Museu de Gavà.
Jo vaig anar per lliure i vaig veure gent a l'interior. Buscant per la tanca vaig trobar un forat que permetia l'entrada al recinte. Si ho feu aixi, sigueu curosos amb les restes

COM ARRIBAR:
Des de Gavà hem de prendre la carretera de Begues i al Km 4 trobem l'ermita de Bruguers on deixarem el cotxe. A partir d'aquí hem d'anar seguint les marques vermelles i blanques del GR i en una mitja hora, arribem al castell.

MÉS INFORMACIÓ:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_d'Erampruny%C3%A0
http://www.gavaciutat.cat/105

Pont que uneix els dos recintes

Detalls a l'nterior del castells





Tomba antropomorfa

Muralla

diumenge, 24 d’abril del 2016

Ciutadella ibèrica de Calafell i Castell de la Santa Creu

Un jaciment que tenia moltes ganes de visitar era la ciutadella ibèrica de Calafell, ja que és l'únic poblat ibèric reconstruït fent servir les tècniques d'arqueologia experimental. És quelcom més que veure les restes de murs de les cases, en aquesta visita pots passejar pels carrers, entrar a les estances i fer-te una idea real de les mides de les cases, de les sensacions que podrien tenir els nostres avantpassats, de com era la seva vida.

El jaciment cossetà també és conegut amb el nom d'Alorda Park, Es tracta d'un oppida d'uns 3000m2, edificat a dalt d'un turó d'uns 15m, en el seu temps sobre   d'una península i envoltat d'aiguamolls. Des del seu enclavament controlàvem importants vies de comunicació cap a l'interior.
Les primeres restes són del segle VI aC, un segle més tard es va remodelar aixecant una poderosa muralla amb torres i reestructurant els carres. A les seves cases vivien les elits locals

Va ser al segle III aC. Coincidint amb la Segona Gerra Púnica que la ciutadella va ser destruïda. Més tard es va establir un grup de colons romans durant un curt període de temps fins que es van traslladar a la plana prop dels camps de conreus.

Les excavacions van començar l'any 1983 i és l'any 1992 que es comença a reconstruir tant l'exterior com a l'interior de les estances. Es mobla amb rèpliques de mobles i útils tenint present els objectes originals i els llocs on es van trobar. Aquest jaciment forma part de la Ruta dels Ibers del Museu d'Arqueologia de Catalunya.
Més informació:http://calafell.cat/municipi/patrimoni/ciutadella-iberica


   


Aprofitant el viatge i l'entrada combinada vam anar a visitar el Castell de la Santa Creu.
Edificat en un turó que domina el poble i amb una ocupació ininterrompuda des del segle III aC. És a finals del segle X que un grup de camperols s'estableix al turó amb cabanes de fusta i fang igual que una petita edificació religiosa on actualment es troba   l'església. En aquella època Calafell es trobava en una terra de frontera entre el comtat de Barcelona i els musulmans del sud. Un cop conquerides aquestes terres pels cristians, els camperols són expulsat i diferents cases nobles ocupen el turó construint i reforçant el castell.
En aquesta web trobareu tota l'història del castell http://calafell.cat/castell-de-la-santa-creu.
A destacar de la visita, les vistes que hi han des de dalt del turó i les pintures de l'església

COM ARRIBAR: No te perdua, un cop a Calafell, tot esta indicat