diumenge, 28 d’abril del 2013

Poblat ibèric de Ca N'Oliver (Cerdanyola del Vallès)Un cop més vaig sortir a caçar pedres però aquesta vegada vaig anar a lo segur. Era una visita que tenia pendent des de feia  temps  i va ser molt interessant.
Restes de habitacions
Aquest poblat laietà de Collserola a Cerdanyola, domina la plana    del Vallès. Ja es coneixia la seva existència  des de l'any 1919 però les excavacions no van començar fins l'any 1954, s'abandonen al anys 60 i es reprenen a partit de 1986. Es a l'any 2010 quan s'inaugura el museu actual al costat de la part excavada del poblat.
Aquest oppida com tants altres poblats laietans es troba estratègicament dalt d'un turó dominant tota la plana a on estaven els camps de conreu i altres assentaments dependents del poblat principal, com era el petit nucli de Can Xercavins.

Ca n'Oliver va estar habitat des de molt antic . Abans del  500aC estava format per cabanes de fusta sobre tot al vesant sud. Durant el període ibèric antic es construeixen els primers habitatges de pedra i amb una estructura simple. En una segona fase dins d'aquest període pateix  una remodelació  dels habitatges i es construeix  un primer mur de tanca.
Restes de la porta monumental
Durant el període ibèric ple es reorganitza tot amortitzant estructures anteriors i construint-se de noves. S'aixeca la muralla  amb un fossar en forma de V, la monumental porta d'accés i es construeixen els tallers artesanals i de forja de metalls i el camp de  sitges exterior.
Es al final d'aquest període quan es destrueix i s'abandona coincidint amb la Segona Guerra Púnica.
Al ibèric final es re-urbanitza el poblat arrasant part de les estructures anteriors. Els nous habitatges es construeixen adossades a una nova muralla més potent que l'anterior i s'amplia el camp de sitges.

ESTAT DE CONSERVACIÓ:
Es molt bo. Es continuen fent excavacions, s'han reconstruït tres cases i hi ha un museu que ens dona molta informació de com era la vida a l'època ibèrica.
Com a opinió personal voldria afegir que aquest jaciment seria un exemple a seguir, es continuen fent excavacions i es museïtzant les troballes amb les explicacions pertinents per fer-les entendre a la gent que el visita, quelcom totalment oposat a altres poblats laietans que he visitat, que en un estat de total deixadesa estan a l'espera que la natura o els furtius facin que desapareguin per sempre.

COM ARRIBAR:
C/València 19
08290 Cerdanyola del Vallès


 MÉS INFORMACIÓ:
 http://www.cerdanyola.cat/webapps/web/continguts_portal/menu_principal/ajuntament/equipaments_comunitaris/equipaments_cultural/Museus/Poblat_iberic_del_Turo_de_Ca_nxOliver/Poblat_iberic_del_Turo_de_Ca_Oliver.html


Les tres cases reconstruïdes
3 comentaris:

 1. Mira que he fet voltes i no ha hagut manera de trobar-lo. Amb aques plànol crec que m'en sortiré. Ja ha augmentat la família o encara està de camí? Una abraçada Jordi.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Joan!
   Espero que ho trobis sense problemes, també he de dir que no hi ha cap indicació a l'entrada de Cerdanyola, has d'anar seguint el teu plànol fins al carrer que et porta al poblat que aquí si que trobes indicació. Però que aixo no et desanimi que val la pena la visita.
   I si, la nena va començar aquí a "caçar pedres"
   Una abraçada!

   Elimina
 2. Et comunico l'atorgament del guardó "Versatile Blogger", un reconeixement de blocaire a blocaire, si tens a bé acceptar-lo. Felicitats pel teu bloc! Pots consultar les bases a: murallesilturo.blogspot.com

  ResponElimina